Stevig streetwear, Carhartt WIP

Carhartt WIP is een kledinglijn dat valt onder het kleding merk Carhartt, opgericht door Hamiton Carhartt. Ontwikkeld om zijn stevigheid, makkelijk te dragen, en prima voor outdoors.

Waar liggen de roots van Carhartt WIP

In 1889 besloot Hamilton Carhartt achter de naaimachine te kruipen. Samen met de vijf werknemers die hij had aangenomen, begonnen ze in een klein atelier gevestigd in Michigan, kleding te maken. Stevige kleding dat zou moeten dienen als werk kleding. Werk kleding voor werkers aan treinrails, dat was in eerste instantie het doel van de kleding. Het diende dus lang mee te gaan, en met weer en wind de werkers bescherming te geven. Later ontwikkelde Carhartt tijdens de Eerste Wereld Oorlog uniformen voor het leger.

Carhartt Work In Progress


Honderd jaar na het starten van de kleding lijn, dus in 1989, kwamen twee Duitse kleding ontwerpers Edwin Faeh en Salomée Faeh naar de Verenigde Staten om te overleggen met Carhartts bedrijf om zijn kleding ook te mogen verkopen in Europa. Inmiddels was het kledingmerk Carhartt al zodanig groot geworden in de Verenigde Staten, dat deze ontwerpers voelden dat Europa ook toe was aan deze kleding. Edwin en Salomée kregen toestemming om het merk ook in Europa te verkopen. Even later mochten de kleding ontwerpers een nieuwe lijn ontwikkelen binnen het merk, namelijk Carhartt WIP (Work In Progress). Het merk steeg in zijn populariteit aanzienlijk toen Carhartt WIP gedragen ging worden door artiesten in de hip hop industrie. Wanneer dit gebeurde ontworpen Edwin en Salomée kleding dat ook in grotere maten te verkrijgen was. Aangezien baggy kleding veel gedragen werd de hip hop industrie. Op den duur werd Carhartt WIP geassocieerd met hip hop, skaters en graffiti.

Wat maakt Carhartt WIP uitzonderlijk

Omdat de kleding van Carhartt van origine ontwikkeld is voor spoor medewerkers, was de kleding ontworpen om bescherming, warmte en comfort te bieden. Dit is hetgeen waar de kleding nog steeds om bekend staat en wat het doet onderscheiden van veel andere kledinglijnen. Naast het onderscheid dat Carhartt WIP maakt in de kleding zelf, maakt dat het ook in de manier waarop er wordt omgegaan met de werknemers die de kleding in elkaar zetten. Aangezien Carhartt WIP beschikt over een vakbond, wordt het welzijn van de werknemers goed in de gaten gehouden. Van de werknemers die de kleding in elkaar zet, tot de werknemers die de kleding een laatste check geven, allen werken ze onder goede omstandigheden en krijgen ze prima betaald voor hun arbeid.

Carhartt WIP jas van Mentley

Carthartt WIP en 9/11

Zoals hierboven al genoemd is, maakte Carhartt uniformen voor het leger tijdens de Eerste Wereld Oorlog. Dit is niet het enige moment geweest dat deze kledinglijn zijn behulpzame kant en zijn kwaliteit inzette. Na de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001 besloot kledinglijn Carthartt WIP ook hulp te bieden. Ze ontwikkelden zeer stevige pullovers voor de reddingswerkers die hun weg door het puin moesten maken. 

Katrina Brewer