Een ouderen telefoon voorkomt onnodig letsel na een val

Afgelopen maand werd er duidelijk dat er elke dag dertien doden zijn door een ongelukkig val. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zijn het met name ouderen die overlijden aan de gevolgen van een val. Ruim 75% van de overledenen was 80 jaar of ouder. Een oorzaak voor dit hoge aantal is dat ouderen langer alleen thuis blijven wonen. Een seniorentelefoon voorkomt niet dat een oudere valt, maar een telefoon voor ouderen kan er wel voor zorgen dat ouderen niet onnodig lang liggen op de badkamervloer omdat ze zelf niet meer op kunnen staan. 

Wat zijn de belangrijkste functies van een ouderen telefoon? 

Een ouderen telefoon kan voorkomen dat uw (groot)ouders iets overkomt als gevolg van een val. Er bestaan veel verschillende soorten telefoons voor ouderen waardoor de functies van de telefoons ook verschillen. Hieronder geven wij een opsomming van de (volgens ons) belangrijkste functies van een telefoon voor ouderen. 

Telefoon ouderen met alarmknop

Een van de belangrijkste redenen waarom veel ouderen een seniorentelefoon willen is de alarmknop op de telefoon. De alarmknop is zeer geschikt om snel in contact te komen met familie, vrienden, buren of bekenden. Vaak is één druk op de alarmknop voldoende om een noodoproep te versturen. De sos-knop kan dus gebruikt worden wanneer ouderen ten val komen, zich onveilig voelen in de omgeving of verdwaald zijn.  

ouderentelefoon met grote toetsen

Telefoon met extra grote toetsen

Daarnaast zijn voor veel ouderen de extra grote toetsen op de telefoons een belangrijke reden om een ouderen telefoon aan te schaffen. Dankzij de grote toetsen zijn de toestellen eenvoudig te bedienen en wordt SMS’en ineens eenvoudig. Ook voor slechtzienden is een telefoon met grote toetsen een passende oplossing. Daarnaast is dit type telefoon vaak uitgerust met verlichting en extra luide beltonen. 

Programmeerbare foto toetsen

De meeste gebruikte telefoonnummers zijn eenvoudig in te stellen onder sneltoetsen. Maar de seniorentelefoon van seniorenalarmen is uitgerust met twee foto knoppen. Op deze twee toetsen kunt u eenvoudig een foto plakken van de mensen die de oudere het vaakst belt. Zo hoeft er geen telefoonnummer onthouden te worden. 

Groot en helder display 

Tenslotte zijn de meeste ouderen telefoons uitgerust met een groot en helder (kleuren)display en extra luide beltonen. Met dit grote, verlichte display kunnen ook senioren comfortabel bellen. Bovendien horen ze de telefoon altijd overgaan dankzij de extra luide beltonen. Ook als het gehoor- of gezichtsvermogen vermindert is.  

Katrina Brewer