Vijf veel voorkomende aandoeningen die door fysiotherapie behandeld kunnen worden

Veel patiënten weten niet dat fysiotherapie een effectieve vorm van behandeling kan zijn voor sommige specifieke aandoeningen. Vaak wordt aan deze fysiotherapie gedacht voor sportblessure´s, rugpijn, nekpijn, bekkenproblemen, schouderklachten en revalidatie. Maar er zijn nog veel meer aandoeningen waarbij fysiotherapeuten voor genezing kan zorgen. 

Fysiotherapie in Delft is een op wetenschap gebaseerd beroep en vereist een integrale benadering van gezondheid en welzijn, waaronder de algemene levensstijl van de patiënt. Centraal staat de betrokkenheid van de patiënt bij de eigen zorg, door middel van educatie, bewustwording, empowerment en deelname aan hun behandeling.

Fysiotherapie kan helpen tegen hoofdpijn

Fysiotherapie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om migraine en spanningshoofdpijn te behandelen. Ongeveer 13,9% van de Nederlanders heeft af en toe last van migraine. Het is klinisch bewezen dat deze veel voorkomende aandoeningen verband houden met triggerpoints in de hoofd- en nekspieren. Manuele therapie zoals de intramusculaire afgifte van strategische spieren kunnen de frequentie en ernst van hoofdpijn drastisch verminderen, en in sommige gevallen allemaal samen elimineren. 

goede fysiotherapie kan veel klachten verhelpen

Ook hoogtevrees kan te behandelen zijn

Therapie kan ook helpen bij hoogtevrees. De meest voorkomende vorm van hoogtevrees, de goedaardige paroxysmale positieduizeligheid gaat gepaard met mechanische problemen in het binnenoor. Maar liefst 25% van de mensen zal op enig moment in hun leven klagen over symptomen van hoogtevrees. Deze problemen kunnen echter worden gecorrigeerd door fysiotherapie, vaak met slechts één enkele behandeling.

Incontinentie

Urine Incontinentie (UI) is een andere aandoening die kan worden aangepakt door fysiotherapeuten. In Nederland ervaren ongeveer 750.000 mensen incontinentie. Het overgrote deel daarvan is vrouw. UI kan verschillende oorzaken hebben, waaronder zwangerschap, bevalling, chirurgie en algehele verzwakking van de bekkenspieren. Fysiotherapeuten kunnen patiënten helpen de symptomen drastisch te verminderen door de bekkenbodemspieren, die gepaard gaan met incontinentie, te versterken door middel van revalidatie oefeningen.

Pijn in de onderrug door zwangerschap

De helft van alle zwangere vrouwen ervaart pijn in de lage rug tijdens de zwangerschap. Dit komt vaak voort uit een van de volgende voorwaarden:

  • Een toename van hormonen;
  • Een verandering in het zwaartepunt van het lichaam;
  • Extra gewicht krijgen;
  • Verandering van postuur;
  • Toenemende stress.

Fysiotherapeuten kunnen zwangere vrouwen helpen de laatste vier van deze aandoeningen te verlichten, om zo ook de pijn in de onderrug te verminderen. Dit wordt kan bereikt worden door een uitgebreid behandelplan. Dit plan zal de veelvoorkomende oorzaken van lage rugpijn aanpakken:

  • Verkeerd postuur
  • Stroeve gewrichten
  • Slappe spieren
  • Slechte flexibiliteit
  • Beknelde zenuwen

Daarnaast zal de fysiotherapeut een individueel oefenprogramma ontwikkelen dat het fysieke uithoudingsvermogen en de spierkracht verhoogt. De patiënt kan zich zo beter voorbereiden op de bevalling en het kan helpen bij het herstel na de bevalling.

Pre- en postoperatieve fysiotherapie

Dit speelt een cruciale rol bij het verminderen van het ongemak, en het versnellen van herstel, na een operatie. Zo kan pre-operatieve therapie de noodzaak voor revalidatie na een operatie vaak verminderen, waardoor de hersteltijd dramatisch wordt verkort. Postoperatieve complicaties zoals zenuwbeschadiging, lage rugpijn, en brachiale plexus stretch letsel, die vaak het gevolg zijn van het liggen op de operatietafel, kunnen ook worden aangepakt door fysiotherapeuten. Van postoperatieve therapie voor borstkankerpatiënten is aangetoond dat het de gewrichtsmobiliteit en de kwaliteit van leven van patiënten drastisch verbetert.

Veel voorkomende therapieën voor revalidatie

Manuele therapie kan belangrijk zijn bij revalidatie. Gewrichten maken kleine glijdende en draaiende bewegingen wanneer ze door hun bereik bewegen. Ze kunnen deze bewegingen niet alleen doen, ze maken deel uit van een grotere macro beweging. Na een blessure kunnen deze kleine interne gewrichtsbewegingen beperkt worden en ons vermogen om onze gewrichten te bewegen beperken.

Een fysiotherapeut kan gecontroleerde passieve bewegingen maken om gewonde gewrichten en weefsels los te maken. Passieve bewegingen zijn bewegingen die door iemand anders worden uitgevoerd en niet door jezelf. Kleine en repetitieve bewegingen op gewrichten worden mobilisatietechnieken genoemd. Deze zijn altijd onder controle van de patiënt omdat ze kunnen inspannen en de beweging stoppen. Of ze kunnen de fysiotherapeut vragen te stoppen.

Snelle, krachtige, en enkelvoudige bewegingen staan ​​bekend als manipulatie. Manipulatie valt buiten de controle van de patiënt, omdat het gewricht over de grenzen wordt geduwd om het los te maken. Fysiotherapeuten manipuleren wel, maar het komt vaker voor bij behandelingen van osteopaten en chiropractors. 

Handmatige begeleiding, het assisteren of weerstand bieden aan een gewricht terwijl het beweegt, is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling van een fysiotherapeut. Zachte weefsel technieken kunnen worden gebruikt om littekens, gezwollen gewrichten en verdikte zwellingen na een blessure los te maken. Massage kan pijn verlichten en zwelling verminderen, maar dit wordt nu vaker gedaan door massagetherapeuten.

Dit bericht is geplaatst in bewegen met de tags , . Bookmark de permalink.