Is mijn huis goed geïsoleerd?

Er zijn meerdere redenen om je huis te bekleden met isolatiefolie. Een gezin in Alkmaar, een plaats in de Nederlandse Provincie Noord-Holland, had wel een hele bijzondere reden om hun huis van isolatiefolie te voorzien. Door het plaatsen van de isolatiefolie hopen ze meer rust te creëren en minder overlast te hebben van de buren. Het gezin hoopt dat de isolatiefolie helpt om geluidsoverlast tegen te gaan. 

Uiteraard helpt isolatiefolie bij het verminderen van geluidsoverlast, zeker als deze uit meerdere lagen bestaat. Maar de meeste genoemde reden om het huis te isoleren is de energiebesparing en de lagere energierekening. Tegenwoordig bouwen we in Nederland goed geïsoleerde woningen, een groot voordeel voor het milieu. Maar hoe kom je erachter hoe goed jouw huis is geïsoleerd? 

Bouwjaar

Een van de belangrijkste pijlers om te bepalen of een huis goed geïsoleerd is, is het bouwjaar van de woning. Op basis van deze informatie valt de isolatiewaarde te achterhalen. Huizen die gebouwd zijn voor het jaar 1976 zijn vaak niet of nauwelijks geïsoleerd. Huizen die gebouwd zijn in de periode tussen 1976 en 1982 zijn voorzien van matige isolatie. Alleen de nieuwste huizen met een bouwjaar vanaf 1992 zijn over het algemeen goed geïsoleerd. Deze informatie wordt vaak als richtlijn gebruikt. 

Wanneer is isolatiemateriaal aan vervanging toe?

De kwaliteit van het isolatiemateriaal is ook belangrijk. Om de kwaliteit van isolatiemateriaal uit te drukken wordt er vaak gekeken naar de isolatiewaarde. Huizen die gebouwd zijn tussen 1983 en 1991 zijn bijna altijd voorzien van isolatie, maar de isolatiewaarde is vaak vrij laag, waardoor de energiekosten vaak nog hoog zijn. Hierdoor kan het lonen om de huidige isolatiefolie te vervangen voor nieuwer / beter materiaal. Om dit te beoordelen kun je het beste een expert, van bijvoorbeeld IsoDiscount, naar laten kijken. 

is mijn huis goed geisoleerd

Welke ruimtes kunnen voorzien worden van isolatiefolie? 

Isolatiefolie wordt gekenmerkt door de meerdere lagen. Daarnaast is het erg dun en vaak ruimtebesparend, hierdoor is het in meerdere ruimtes toe te passen. De ruimtes die het vaakst voorzien worden van isolatiefolie zijn: 

  • Daken
  • Muren
  • Wanden
  • Plafonds 
  • Schuren
  • Vloeren
  • Zolders 
  • Kruipruimtes 

Wat zijn de kosten van isolatiefolie?

Is jouw huis niet voldoende geïsoleerd en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? In Nederland zijn er veel bedrijven gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van isolatiefolie. Zij geven advies en vertellen je graag over de mogelijkheden. 

Katrina Brewer