Beste buurten voor koophuizen in Gouda

Waar bevinden zich de beste koophuizen in Gouda? Dat is een belangrijke vraag als je een huis wilt gaan kopen in Gouda. Iedereen weet dat Gouda een historische stad is, gelegen aan de Gouwe. Bekend om zijn kaasmarkt en markante centrum. Maar na de oorlog is Gouda snel uitgebreid, verrijkt met verschillende mooie wijken en buurten: Goverwelle, Plaswijck, Bloemendaal en de Korte Akkeren. Maar welke buurt heb je het meeste woonplezier, tegen een betaalbare prijs? Hier volgt een overzicht met de vijf beste buurten voor koophuizen in Gouda:

Korte Akkeren – Oud: nummer 1 voor koophuizen in Gouda

De Korte Akkeren is de eerste stadsuitbreiding van Gouda na de stichting van de bekende kaars- en garen fabrieken in de oude handelsstad. Voor de arbeiders werden rond de vorige eeuwwisseling kleine eengezinswoningen gebouwd aan de overzijde van de stadssingel. De Korte Akkeren werden steeds verder uitgebreid door de jaren heen, maar dit eerste deel de Korte Akkeren – Oud buurt blijft het populairst.

De huizen bevinden zich op steenworp afstand van het historische stadscentrum met alle winkels en culturele voorzieningen. Er zijn dus ook veel cafés en restaurants die je te voet kan bezoeken. Het is populair bij starters en jonge gezinnen tot een jaar of 40. Er zijn veel voorzieningen zoals kinderdagverblijven, basisscholen, en groen met speeltuinen. 

Ouwe Gouwe: ideaal voor de forens

De naoorlogse wijk Ouwe Gouwe ligt pal aan het NS-treinstation Gouda. Het spoor scheidt het oude en historische centrum van de nieuwe stadsuitbreiding naar het noorden. Vooral de Statensingel is een geliefd deel van deze fraaie wijk met veel groen. De wijk biedt verder een partycentrum, supermarkten en ligt direct naast het Groene Hart ziekenhuis. Ook hier wonen veel jongeren en jonge gezinnen die veelal in Den Haag, Zoetermeer, Delft, Utrecht of Rotterdam werken. 

Boerhaavekwartier: betaalbare koophuizen in Gouda voor ouderen

Ook ten noorden van het NS Station ligt het Boerhaavekwartier. Het is onderdeel van de stadsuitbreiding Bloemendaal in de jaren zeventig. Er staan veel flatgebouwen, het is dichtbij het ziekenhuis, station en de binnenstad. Het is daarom erg in trek bij senioren. De laatste jaren worden er weer veel gebouwd en gaat de leefbaarheid steeds verder omhoog. 

koophuizen in Gouda kopen

Achterwillenseweg: uitzicht op de veenpolders

Als je iets meer te besteden hebt, dan is de buurt rondom de Achterwillenseweg een aanrader. De wijk grenst aan het Goudse Hout in Gouda Noord. Dat is een grote veenpolder met zijn karakteristieke slootjes en weidse uitzicht. Nu is het een groot recreatiegebied wat grenst aan de Reeuwijkse plassen. Ook hier vind je vooral jonge gezinnen, en goede voorzieningen op het gebied van onderwijs. De wijk is goed verbonden met de rest van het land, want is te bereiken via station Gouda- Goverwelle. 

Nieuw Park: toplocatie voor koophuizen in Gouda

De negentiende eeuwse stadsuitbreiding tussen het historisch centrum en het NS-station is top om te wonen. Statige huizen omringd door weelderig groen en water. Hier een huis kopen is een investering voor het leven.

Katrina Brewer