Met taal houd je je staande in het buitenland

Werken in het buitenland is tegenwoordig veel gebruikelijker dan vroeger. Heel veel ondernemingen zijn internationaal georiënteerd. Dat kan dus ook betekenen dat je zomaar vanuit Nederland ergens anders wordt geplaatst omdat je werkgever je daar veel harder nodig hebt. Aan de andere kant kan het ook wel zo zijn dat je misschien zelf een ontdekkingsreiziger bent. In dat licht is het wel ook belangrijk om hier dan goed op voorbereid te zijn. Bijvoorbeeld door de taal te leren beheersen in woord en geschrift. Dit hoeft niet heel lastig te zijn als je het slim aanpakt.

Een taal leren

Vreemde talen leren is natuurlijk niets raars. Al op jonge leeftijd beginnen we hiermee. Engels is daarvan misschien wel het beste voorbeeld. Vooral in Nederland is hier altijd veel aandacht aan besteed. Op die manier is het ook mogelijk voor veel Nederlanders om zich goed staande te houden in het buitenland. Natuurlijk is het wel belangrijk om te beseffen dat Engels niet de enige taal ter wereld is. Je komt er heel ver mee, maar lang niet overal. Daarom is het dus ook belangrijk om verder te kijken. Er zijn namelijk allerlei mogelijkheden om verder te komen in de wereld door scholing.

Leren spreken

In eerste instantie zal je waarschijnlijk denken aan het leren spreken van een taal. Dit is ook heel belangrijk om te kunnen doen. Daarmee kan je immers in ieder geval zorgen dat je je in allerlei situaties staande houdt. Dat gaat dan niet alleen om zakelijke situaties. Bedenk je immers dat, wanneer je gaat werken in het buitenland, je altijd in het buitenland bent. Dit ben je ook buiten kantooruren. Dat je ook je boodschappen kunt doen, de dokter kunt bellen en meer van zulke zaken is dus ook heel belangrijk om te kunnen doen. Spreken staat dus voorop.

Ook schrijven

Wanneer het gaat over werken in het buitenland, dan moet je ook met documenten en notities kunnen werken. Je moet de taal dus ook in woord kunnen begrijpen. Wanneer er bijvoorbeeld een brief of memo rondgaat, dan is het belangrijk dat jij deze kunt lezen. Vooral talen die wat verder van het Nederlands af staan kunnen immers heel veel verschillen hebben. Bovendien is het soms ook belangrijk om zelf een document te kunnen opstellen. Ook het leren schrijven van de taal op de juiste wijze is essentieel. Denk hierbij vooral ook aan grammaticale regels die in het betreffende land gelden.

Cursus volgen

Om zowel het spreken als het schrijven onder de knie te krijgen is het slim om toch vooral ook een cursus te gaan volgen. Aan de hand daarvan kan je zorgen dat je het snel onder de knie krijgt. Wie immers met hulp van een docent hard aan het leren van de taal werkt zal merken dat het minder lastig is om het te begrijpen dan het misschien in eerste instantie lijkt. Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van taallessen. Zeker ook waar het gaat om lessen voor zakelijk gebruik is veel mogelijk in de moderne tijd. Een van de meest voorkomende taaltraining is de cursus engels.

Meerdere talen

Wat ook niet onbelangrijk is, is dat je dit meerdere keren kunt herhalen. Het is misschien niet aan te raden om meerdere talen tegelijk te leren, maar je kunt ze wel één voor één leren spreken en schrijven. Wanneer je internationaal georiënteerd bent, of wanneer je voor een werkgever werkt die dat is, kan dit van grote waarde zijn. Het kan je zelfs helpen om de baan van je dromen te krijgen door preventief al de lessen te gaan volgen. Bovendien kan je op deze manier jezelf als mens ook verder ontwikkelen. Dit zal op lange termijn ook heel veel waard zijn.

Blijven onderhouden

Een taalcursus volgen om een nieuwe taal te leren spreken en schrijven is slechts een deel van het geheel. Nadat je dit gedaan hebt is het heel belangrijk om ook de volgende stap te zetten. Je moet namelijk ook de taal blijven onderhouden. Wanneer je in een land gaat wonen waar de betreffende taal de voertaal is, is dit natuurlijk gemakkelijk. Wanneer je echter op een plek terechtkomt waar dit niet het geval is, maar je hebt de taal wel zo nu en dan nodig, zorg er dan voor dat je datgene wat je geleerd hebt wel blijft onderhouden.

Katrina Brewer