ONZE TOEKOMST VERBETEREN, HOE DOEN WE DAT?

Op de dag van vandaag leven we niet in een paradijs. Vervuiling, armoede en andere gevaren zijn tegenwoordig heel gewoon. Natuurlijk zou de wereld nooit perfect zijn. Wel kunnen we een steentje bijdragen om de plek waar we leven zo goed mogelijk te maken. We kunnen allemaal helpen om voor een betere toekomst te zorgen, ook jij! 

groener leven door circulaire bouw

Wat kun je doen om je planeet te beschermen en te behouden? Hieronder staan een aantal voorbeelden die je meteen kunt uitvoeren! 

Recyclen 

Glas, plastic en papier worden vaak gerecycled. Recyclen betekent het opnieuw gebruiken van materialen. Het product wordt verwerkt en er wordt vervolgens iets nieuws van gemaakt. Recyclen is natuurlijk goed voor het milieu. Hoe meer we afval scheiden, hoe meer we kunnen gebruiken om er nieuwe producten van te maken en zodoende hoeven we minder plastic te verbranden. Dit zorgt ervoor dat er minder vervuiling in de natuur zal ontstaan. Ook is het belangrijk om her te gebruiken. Bij hergebruik wordt een voorwerp opnieuw gebruikt met hetzelfde doel. Bijvoorbeeld een fiets die je afgeeft aan de kringloopwinkel, krijgt bij iemand anders weer een nieuw leven. Circulair bouwen door Jan Snel is een manier van bouwen waarin veel wordt hergebruikt. 

Wat is circulair bouwen? 

Circulair bouwen betekent eigenlijk dat alle producten, materialen, maar ook grondstoffen telkens worden hergebruikt. Voor inwoners in huizen die circulair gebouwd zijn kan het zo zijn dat zij het een fijn idee vinden dat er rekening is gehouden met het milieu tijdens de bouw. Wil je meer weten over circulair bouwen? Neem dan even een kijkje bij Jan Snel. Hierop kun je het hele proces van circulair bouwen lezen en bekijken! 

Laat de auto of scooter staan! 

Uiteraard weet je dat uitlaatgassen van voertuigen slecht zijn voor onze planeet! We kunnen met z’n alle deze uitlaatgassen verminderen, maar hoe? Laten we eens beginnen met wandelen naar plekken die op loopafstand zijn. Wandelen is niet slecht voor de natuur en ook nog eens hartstikke goed voor je! Dat geldt ook voor het gebruiken van de fiets. 

Verminder je impact op de planeet 

Je impact op de planeet verminder je al door spullen te gaan hergebruiken. Ook het steunen van lokale winkels is belangrijk. Zorg voor groene producten, deze zijn

gezond en er zitten veel vitamines in. Als we zo doorgaan met leven, zal er later een enorm tekort zijn aan water. Bespaar water! Dit kun je doen door bijvoorbeeld korter te douchen, voorzichtig te zijn met het water bij de afwas of de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen!

Katrina Brewer