Pelletkachel kopen

Een pelletkachel is een moderne variant van de klassieke houtkachel. Het grootste verschil tussen deze twee is de brandstof. De namen zeggen het al, in een houtkachel verbrandt u hout en in een pelletkachel verbrandt u pellets.

Pellets zijn samengeperste stukjes resthout. Deze stukken doet u in een bakje dat u in de kachel zet. De kachel regelt op basis van de kamertemperatuur de aanvoer van lucht en pellets, daar hoeft u zelf dus niks aan te doen. Met een pelletkachel kunt u dus zuinig en duurzaam stoken, het is niet alleen milieuvriendelijk maar ook nog een stuk goedkoper dan andere kachels.

Om de juiste keuze te maken hebben we een aantal voor en nadelen van een pelletkachel op een rijtje gezet.

Voordelen van pelletkachels:

  • Zuiniger: Vergeleken met andere houtkachels zijn pelletkachels het zuinigste met hout. Er wordt ongeveer 82% van de energie uit hout nuttig gebruikt voor warmte, Een openhaard haalt slechts 10% voor warmte, een hr-ketel op gas 94% en een warmtepomp op stroom tussen de 170% tot 220%.
  • CO2-neutraal: Een pelletkachel laat het toe om CO2-neutraal te verwarmen. Er is ongeveer 10 keer minder CO2-uitstoot dan bij de gewone centrale verwarming.
  • Geen hoge schoorsteen of schouw: Het is de ventilator die de verbrandingslucht onder druk naar buiten blaast. Een schouwpijp van ongeveer twee meter hoogte is al voldoende voor een optimale werking van de pelletkachel.
een sfeervolle pelletkachel

Nadelen van pelletkachels

  • Onderhoud: Het onderhoud van een pelletkachel. Er wordt aangeraden om wekelijks de verbrandingskamer van de kachel te stofzuigen. Daarnaast om de drie maanden een grondige poetsbeurt en elk jaar vereist uw pelletkachel een groetere onderhoudsbeurt.
  • Meer geluid: Een nadeel van stoken met pellets is dat de kachels een ventilator hebben die een zoemend geluid maken. Een merk die continu bezig is daarin te innoveren is MCZ.
  • Vlammen kunnen anders zijn: Bij een gewone houtkachel is de vlam groter dan een pelletkachel. Houtpellets hebben een andere manier van branden, dit kunt u alleen begrijpen door het zelf te zien.

Het bekendste merk is de Italiaanse producent MCZ. Dit is een van de grootste fabrikanten van Italië met een productie van 40.000 pelletkachels per jaar! Zoals ook al eerder benoemd is MCZ zeer innovatief bezig. Naast het innoveren een een zo stil mogelijke kachel zonder ruimteventilator is MCZ ook aan het innoveren in een zo onderhoudsarme en gebruiksvriendelijke pelletkachel in de markt. Ben u enthousiast geworden en wilt u een pelletkachel kopen? Ga dan naar een van de officiële dealers van MCZ in Nederland!

Katrina Brewer