De beste relatietherapie ooit

De beste relatietherapie is gewoon niet naar therapie gaan, als we Tom en Louise moeten geloven tenminste. In de Engelse Netflix serie State of the Union volgen we dit stel in tien korte afleveringen. Elke week ontmoeten ze elkaar in een Londense pub voor een gehaast drankje vlak voordat ze bij de relatietherapeut hebben afgesproken. Onder het genot van een pint bier en een glas witte wijn, kibbelen de twee wat af. Uiteindelijk gaan ze nooit echt naar de therapie.

Waarom naar relatietherapie?

In de serie probeert het stel zich open naar elkaar op te stellen en te luisteren naar elkaars problemen. Maar zoals we weten, is dat natuurlijk niet makkelijk. Emoties spelen een belangrijke rol. Bij Tom en Louise passeren veel bekende relatieproblemen de revue. Een aantal bekende onderwerpen zijn:

  • Vreemdgaan en het gebrek aan intimiteit;
  • Terugtrekken, afstandelijkheid, en apathie;
  • Werkloosheid en gebrek aan routine;
  • Onuitgesproken verwachtingen en schaamte;

Zoals je ziet in de serie is het heel goed mogelijk dat een koppel nog best aardig te functioneert. Vaak hebben de partners niet in de gaten hoeveel onvrede er aan het opbouwen is. Of willen het niet weten. Het mooie aan Tom en Louise is, is dat ze redelijk op tijd aan relatietherapie gaan beginnen. Ze kibbelen wel, maar er is altijd respect voor elkaar. Ze maken geen schreeuwende ruzie. 

relatietherapie, met je partner in gesprek

Verschillende soorten relatietherapie

Zoals met veel dingen zijn er ook in de wereld van de relatietherapie verschillende methodes. Niet iedere methode is voor elk koppel geschikt. Welke bij jullie past, bespreek je samen met de therapeut. Het is een belangrijke keuze, want de heeft als doel jullie op je gemak te stellen. Is dat niet het geval, dan zal de therapie ook niet goed werken. Dit zijn de meest gangbare methodes die in Nederland gehanteerd worden:

Imago therapie – Deze therapie zich richt op counseling van jou en je partner om samen te groeien. Het gaat om het onbewuste beeld (imago) wat beide van elkaar en de relatie hebben. Met deze therapie zal het koppel elkaar beter begrijpen op romantisch en persoonlijk niveau. Het gaat om delen met elkaar van negatieve en traumatische ervaringen uit het verleden. 

Emotieve therapie – Deze vorm van therapie is erop gericht om de band tussen jou en je partner te versterken. Dit wordt gedaan door het herkennen van elkaars emoties, en hierover te praten. Daarnaast wordt er gewerkt aan een verbetering van de interactie tijdens discussies, door negatieve emoties beter te begrijpen en te voorkomen. Vertellende therapie – Hier gaat het erom jezelf los te zien van je problemen. Het gaat er namelijk niet om een van de partners te veranderen. In plaats daarvan richt de therapie zich op het veranderen van de effecten van de ondervonden problemen. Het doel is om meer ruimte te maken tussen jullie en jullie problemen. Zodra je de problemen in een ander licht ziet, kan je er objectiever mee omgaan, is het idee.

Katrina Brewer