Relatietherapie bij financiële moeilijkheden

Financiële stress is een veel voorkomende oorzaak voor koppel soms relatietherapie te beginnen. Hoewel het normaal is om stress te verdragen als je getrouwd bent of een langdurige relatie hebt, kan het ook een nadelig effect hebben. Onopgeloste stress in verband met financiën kan elke relatie uithollen en uiteindelijk bijdragen aan echtscheiding of het einde van de relatie. Het is belangrijk om proactief te zijn in het omgaan met financiële stress en situaties op een gezonde, productieve manier aan te pakken, in plaats van toe te staan ​​dat ze onopgelost blijven.

Relatietherapie helpt als je stress ondervindt

Volgens internationaal onderzoek is geld een van de belangrijkste problemen waarover koppels discussiëren. Veel respondenten beweren dat geld het meest stressvolle aspect is van hun huwelijk of relatie. Uit de enquête blijkt ook dat koppels financiële communicatie en transparantie hoog in het vaandel hebben staan. 

  • 68,3% wil dat de partner meer geld zou bespaart;
  • 46,8% van de respondenten beweert dat geld het meest stressvolle onderdeel van hun relatie is;
  • 36,7% zegt eerlijkheid over persoonlijke financiën belangrijker te vinden dan eerlijkheid over trouw.
  • 29,3% van de echtgenoten heeft aankopen wel eens verborgen voor hun partner.

Geld staat duidelijk in voorop voor een hoop mensen, en koppels zijn zeker geen uitzondering. Wanneer mensen stress ondervinden kan dit veel andere problemen veroorzaken, die op hun beurt dan weer van invloed zijn op je relatie.

relatietherapie met je partner

Relatietherapie helpt je beter communiceren

Communicatie is essentieel bij het omgaan met financiële stress. Maar behalve dat je open en eerlijk bent over angsten en financiële doelen, is het ook belangrijk om andere concrete stappen te nemen om je financiële situatie te verbeteren. Er is geen manier om een ​​probleem in een huwelijk of langdurige relatie aan te pakken zonder communicatie. 

Je moet onthouden dat je kalm moet blijven en je zoveel mogelijk te onthouden van kritiek. Als je vindt dat het buitengewoon moeilijk is om met je partner over financiën te praten dan is relatietherapie in Zoetermeer zeker een goede optie. Een therapeut kan je helpen de financiële discussies op een gezonde manier door te werken en jullie op weg te helpen met productievere en liefdevollere discussies over jullie financiële toekomst.

Focus op het afbetalen van uitstaande schulden

Een van de grootste financiële stressoren waarmee mensen individueel en in relaties mee worden geconfronteerd, zijn uitstaande schulden. Als je een solide plan kunt maken voor het afbetalen van je schuld, zal dit je financiële situatie en waarschijnlijk ook je relatie aanzienlijk verbeteren. Richt je eerst op de meest urgente schuld, zoals creditcards met een hoge rente. Vervolgens kunt je overstappen op andere vormen van schuld, zoals een studieleningen.

Beloon vooruitgang

Als onderdeel van elk financieel plan wilt je mijlpalen instellen. Deze mijlpalen moeten klein en haalbaar zijn. Je moet daarnaast ook grotere, meer uitdagende mijlpalen instellen voor de lange termijn. Als je de bepaalde mijlpaal bereikt, vier het dan samen, als een koppel. Met of zonder relatietherapie. Dat komt de relatie op allerlei gebieden ten goede.

Katrina Brewer