Tips om jezelf en je hond te beschermen tegen de zon

Niet alleen de mens moet oppassen met warmte en zonlicht. Dit geldt ook voor honden. Natuurlijk is het bij mensen duidelijk zichtbaar en voelbaar wanneer er te veel zonlicht is genoten, maar bij honden kan dit een stuk lastiger zijn. Om die reden is het dus goed om in ieder geval te weten welke preventieve acties ondernomen kunnen worden om te zorgen dat de hond veilig buiten kan zijn zonder dat de zon een te grote invloed hierop kan hebben. Wie deze tips volgt, kan er nagenoeg zeker van zijn dat de hond verder geen hinder zal ondervinden.

Plekje uit de zon

De belangrijkste tip die gegeven kan worden wanneer een hond te veel in de zon komt te liggen of zitten is natuurlijk dat een plekje buiten de zon gecreëerd moet worden. Dit betekent dat het bijvoorbeeld heel slim kan zijn om een parasol op te zetten. Wanneer een grote parasol ter bescherming van de zon wordt opgezet en de hond een eigen plekje onder deze zonbeschermer krijgt, dan zal dit ervoor zorgen dat er veel minder problemen zijn. De hond krijgt verkoeling en kan ook geen last krijgen van de overmatige hoeveelheid uv-licht op zijn vacht en huid.

Koel houden

Wat ook essentieel is in dit geheel is dat er gezorgd wordt voor een echt koel plekje voor de hond. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld gezocht moet worden naar een koele ondergrond. Dit zijn dan bijvoorbeeld niet de warme tegels van het terras, maar juist een plekje in het gras. Er zijn ook allerlei andere manieren te bedenken waarop het mogelijk is om voor een koele plek te zorgen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat de hond door de aanwezigheid van een koele plek de warmte die het dier zelf bij zich draagt gemakkelijker kwijt kan. Bovendien is er minder kans op verbranding.

Hydrateren

Ook niet onbelangrijk, een hond is net als een mens in grote mate afhankelijk van voldoende vocht in het lichaam. Dat betekent dat zeker op warme tot hete dagen moet worden gezorgd dat er voldoende vocht aanwezig is voor het dier. Waarbij een extra voordeel wordt geboden wanneer ervoor gezorgd wordt dat dit water net iets koeler is. Pas wel op dat het niet te koel is omdat dit de hond ook weer ziek kan maken. Dat neemt niet weg dat water op de juiste temperatuur ervoor zorgt dat het dier net even de verkoeling krijgt die het nodig had op dat moment.

Zonnebrand gebruiken

Het klinkt in eerste instantie misschien gek, maar wie er over nadenkt beseft dat dit eigenlijk heel logisch is. Ook een hand kan veel baat hebben van het gebruik van zonnebrand op de juiste plekken. De plaatsen waar het dier extra gevoelig is voor verbranding kunnen goed beschermd worden met zonnebrand. Er zijn specifieke middelen voor honden op de markt die zorgen dat perfecte wering tegen de zon wordt geboden. Als dit op de juiste manier wordt gebruikt, dan wordt de kans op verbranding sterk teruggedrongen. Let hier dus goed op en pas dit toe waar dit mogelijk is.

Binnen

Het is ook slim om zo nu en dan gewoon even de hond weer terug naar binnen te laten. Het is natuurlijk verleidelijk om de gehele dag met de hond buiten te blijven en dit is ook goed te begrijpen, maar zo nu en dan is het zeer belangrijk om te zorgen dat het dier ook gewoon wordt beschermd. Daar hoort naar binnen gaan wanneer het bijvoorbeeld het heetste moment van de dag is ook bij. Wanneer hier op gelet wordt, dan kan de hond eigenlijk niet heel veel overkomen. Wanneer het dier dan op de minder warme momenten buiten speelt komt alles goed.

Katrina Brewer