Tuinieren in de stad

De mogelijkheden om midden in de stad toch lekker te tuinieren worden steeds groter. Dat komt doordat er voortdurend weer nieuwe technieken worden uitgevonden die het net weer iets gemakkelijker maken om een tuin in de stad te kunnen opbouwen en te kunnen onderhouden. In de stad is alles al druk en krap genoeg, dus een eigen plekje met groen kan dan erg belangrijk zijn. Een aantal leuke ontwikkelingen die voor jou interessant kunnen zijn zijn daarom hier verzameld. Zo hoef je niet meer op zoek naar de vrije ruimte ver van huis, maar kan je gewoon zelf aan de slag.

Het balkon optimaal gebruiken

De meest gemakkelijke plek om je eigen tuin in de stad te onderhouden is natuurlijk het balkon van je woning. Vooropgesteld dat je wel een balkon hebt natuurlijk. Het is dan zaak om door de beperkte ruimte hier optimaal gebruik van te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door niet horizontaal, maar juist verticaal te tuinieren. Dit kan al heel simpel door bijvoorbeeld een pallet te gebruiken. Wanneer je deze op zijn kant zet heb je zomaar een mooi houten plantenrek waarmee je van alles kunt doen. Dit is dan direct al een flinke stap vooruit te noemen.

Losse delen

Omdat je veel in de hoogte moet werken is het altijd goed om losse delen te gebruiken. Dit betekent dus dat je veel in potten moet werken met je groen. Zet deze potten in de eerdergenoemde pallet of gebruik planken die je aan de muur schroeft. Dit is vooral leuk om te doen als je van plan bent je eigen groente te gaan verbouwen. Er zijn immers flink wat soorten groente die gemakkelijk in potten kunnen groeien die je zo in je maaltijden kunt verwerken. Zo ben je dus niet alleen groen bezig, maar ben je ook nog eens heel gezond bezig.

Speel met zonlicht

Een moeilijke factor als het gaat om tuinieren in de tuin is het verkrijgen van voldoende zonlicht. Dit is natuurlijk vooral het geval in binnensteden meet veel hoogbouw. Zonlicht zorgt immers voor groei. Om dit toch optimaal te gebruiken is het belangrijk om hiermee te spelen. Plaats het groen bijvoorbeeld niet op de meest aantrekkelijke plekken, maar juist op de meest praktische plekken. Daar waar zo veel mogelijk zonlicht te pakken is, daar moet het groen te vinden zijn. Zoek ook uit welke plantsoorten het minst nodig hebben op dit gebied, die werken immers het beste in deze omgeving.

Watervoorziening

Sommige mensen denken slim van de ruimte gebruik te maken door bijvoorbeeld de tuin naar het dak te verplaatsen. Dit is op zichzelf een goed idee. Alleen is het wel zo dat er dan wel met een belangrijke factor rekening gehouden moet worden. Het is immers altijd belangrijk dat er ook water aanwezig is. In natte seizoenen zal dit niet zo’n probleem zijn, maar wanneer het droog is in de zomer en je kunt er niet met een tuinslang bij komen, dan al je toch een probleem hebben. Plaats je tuin in de stad dus daar waar je ook voldoende water hebt om het bij te houden.

Samenwerken

Wanneer je in een flat woont en je wilt toch een tuintje onderhouden, dan zal je natuurlijk keuzes moeten maken Het is immers niet mogelijk om alle wensen die je hebt uit te laten komen gezien de beperkte ruimte die je hebt. Heb je echter buren om je heen die dezelfde wensen hebben, dan kunnen jullie handig van elkaars ruimte gebruikmaken. Het is dan slim om tot op bepaalde hoogte samen te werken en allemaal verschillende soorten groen in de balkontuinen te planten. Zo komen jullie samen tot een mooi samenspel waar iedereen voordeel van kan hebben op langere termijn.

Plezier hebben

Bedenk je vooraf goed dat het vooral belangrijk is om plezier te hebben. Omdat je ruimte beperkt is en simpelweg niet alles kan zal je moeten roeien met de riemen die je hebt, Dit betekent dus bijvoorbeeld dat er ook weleens dingen mis zullen gaan. Op zulke momenten is het belangrijk om te beseffen dat het tuintje in de stad toch ook vooral ter ontspanning dient en dat de hobby vooral ook leuk moet blijven. Wanneer je dit goed in het hoofd houdt, dan zal je merken dat het ontzettend leuk blijft om op deze manier te tuinieren.

Katrina Brewer