Vul je huis met kunst!

De voordelen van kunst huren

Kale muren zijn misschien leuk wanneer je een industriële uitstraling wenst, maar in andere gevallen zijn ze behoorlijk saai. Aan de andere kant kan altijd hetzelfde kunstwerk aan de muur hebben hangen ook behoorlijk vervelend worden na een tijd. Daar is een goede oplossing voor. Je kunt er immers voor kiezen om kunst simpelweg te lenen of te huren. In vrijwel elke gemeente is wel een organisatie te vinden die zich hiermee bezighoudt. Om het voor jezelf iets gemakkelijker te maken is het slim om een aantal zaken vooraf voor jezelf duidelijk te maken. Dit helpt je bij het kiezen.

Hulp krijgen van een expert

Het is natuurlijk goed te begrijpen dat je geen kenner bent op het gebied van kunst. Dat maakt het huren of lenen van kunst alleen maar nog interessanter. Je kunt je dan immers laten voorlichten door de organisatie die de kunst voor je verzorgt. Zo kan je dus bijvoorbeeld in aanraking komen met bijzondere werken die je anders helemaal niet gezien zou hebben. Dit kan natuurlijk erg interessant zijn. De hulp van een expert zit simpelweg inbegrepen bij deze manier van kunst gebruiken. Daarnaast zijn er echter natuurlijk nog een aantal andere voordelen die kunnen meespelen. Je zou ook eens je lokale kunstuitleen kunnen bezoeken om daar wat sfeer of voorbeelden te kunnen proeven.

Specifieke wensen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je specifieke wensen hebt als het gaat om kunst. Zo kan je bijvoorbeeld de wens hebben om kunstenaars uit je eigen omgeving te steunen. Dit kan je dan doen door bij een plaatselijke kunstuitleen hierom te vragen. Je krijgt dan werken van makers die uit dezelfde omgeving komen als jij zelf komt. Dit kan natuurlijk extra aanspreken. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een kunstenaar kiest die elementen pakt die kenmerkend zijn voor de omgeving waar jullie vandaan komen. Dit is een reden waarom veel mensen hiervoor willen kiezen. Al kan je ook andere wensen hebben.

Vers houden

Een andere reden om voor het huren of lenen van kunst te kiezen is de gemakkelijke manier waarop je kunt wisselen. Het is bijvoorbeeld zo dat je kunt afspreken hoe lang je iets aan de muur wilt hebben en bij het retourneren zelf iets anders kunt kiezen. Het kan ook zo zijn dat je voor een bepaalde abonnementsvorm kiest waarbij het regelmatig veranderen van de kunstwerken direct zit in begrepen in het abonnement. Dit is nog eens iets anders dan het simpelweg veranderen van de plek waar dezelfde schilderijen altijd moeten hangen. Dit is een vorm die door veel mensen gekozen wordt.

Goedkoper dan kopen

Waar huren in veel gevallen duurder is dan kopen op de lange termijn, is dit bij kunst natuurlijk anders. Het aanschaffen van kunst kan immers behoorlijk hoog oplopen in kosten. Zeker ook omdat kunstwerken gedurende de levensduur langzaam maar zeker steeds duurder worden. De waarde loopt op omdat ze uniek zijn. Dit betekent dus dat voor veel mensen goede kunst langzaam maar zeker steeds meer onbereikbaar wordt. Dit kan goed worden opgelost door voor het huren van kunst te kiezen bij een kunstuitleen. Dit is immers veel minder prijzig dan het kopen van dure doeken. Bovendien zit je er niet aan vast als consument.

Beter passend

Wat ook niet vergeten mag worden, is dat de kunst goed in het geheel moet passen. Zie het als een extra onderdeel van het inrichten van een woning of kantoor. Dit kan echter nog behoorlijk lastig zijn. Daarom kan de hulp van kenners ook zoveel goeds doen voor de keuze die je maakt. Je kunt bijvoorbeeld een huisbezoek aanvragen waarbij gekeken wordt naar de manier waarop de ruimte is ingericht. Vervolgens kunnen dan voorstellen worden gedaan met betrekking tot de werken die hier goed bij kunnen passen. Dit kan nog weleens verrassende opties opleveren. Dit is natuurlijk altijd weer een leuke kant.

Onbekend of niet

Het leuke van het werken met een kunstuitleen is dat je op enig moment ook zelf een kenner op het gebied van kunst wordt. Het is vaak wel zo dat een uitleen met een aantal kunstenaars werkt. Dat neemt niet weg dat je daardoor wel bepaalde zaken goed gaat herkennen. Zo kan je bijvoorbeeld stromingen leren onderscheiden, maar leer je ook meer en meer over technieken die gebruikt worden. Ook blijkt dat een flink aantal kunstenaars die je misschien nu nog niet kent helemaal niet zo onbekend zijn in de kunstwereld. Dat je daar werken van in je kantoor of huiskamer hebt hangen kan dan in je voordeel spreken.

Sociaal aspect

Tot slot is er dan nog een sociaal aspect aan het lenen van kunst te benoemen. Het is immers altijd een goed idee om werken aan de muur te hebben. Hiermee kan je bijvoorbeeld gesprekken op gang brengen. Het bekijken van een schilderij is bijvoorbeeld al eeuwen voer voor mooie discussies en goede gesprekken. In die traditie kan jij dan verder gaan met jouw bezoek. Om die reden is het lenen van kunst een gemakkelijke manier om dit voor elkaar te krijgen. Het is zelfs mogelijk om over het lenen van kunst op zich al een gesprek te beginnen en zo nieuwe liefhebbers te vinden.

Katrina Brewer