Wist je dit over Japan?

Japan is een modern land vol met de nieuwste technologie. Tegelijkertijd is het een land met een eeuwenlange geschiedenis. Japan is ook het land waar mensen een voorliefde hebben voor fantasie en waar vrouwen zich als stripfiguren kleden. Robots heten je welkom in hotels. Japan is een land met vele gezichten en een cultuur die je nergens ter wereld vindt. We zetten een aantal leuke weetjes over Japan voor je op een rij.

De treinen rijden er op tijd

In Nederland zijn de treinen lang niet altijd op tijd. Soms valt er een trein uit of zijn er werkzaamheden aan het spoor waardoor treinen niet op tijd komen. In Japan komt zoiets niet voor. Zo bracht het Japanse spoorbedrijf een persbericht uit waarin het zijn excuses aanbood voor het te vroeg vertrekken van een trein. Het ging om 25 seconden. In Japan is slechts 1% van de treinen vertraagd en daarbij gaat het om een vertraging van maar 15 seconden. 

Het land van de Samurai

Denk je aan Japan, dan denk je aan de Japanse zwaarden van de Samurai. De Samurai staan bekend om hun vechtkunsten en maken daarbij gebruik van lange zwaarden, ook wel Katana genoemd. Een katana is tussen de 60 en 70 centimeter lang. Een katana herken je aan de gekromde, lange, smalle vorm. Een katana is slechts  aan een kant scherp. Het zwaard is compact en licht van gewicht. Zo konden de Japanse krijgers sneller toeslaan. Wil je zelf een katana hebben? Deze kun je kopen via Samurai-katana-shop.nl.

Verwarmde toiletbrillen

In Japan zie je veel contrasten tussen traditionele gebruiken en hypermoderne technologie. In dure hotels kan het zomaar zijn dat je op een toilet gaat zitten met brilverwarming. Op minder toeristische plekken en op het platteland vind je het tegenovergestelde. Hier vind je hurktoiletten, het bekende gat in de grond. In Nederland kom je zoiets niet snel meer tegen, maar in veel Aziatische landen wordt er nog veel gebruik gemaakt van dit type toilet.

Katrina Brewer