4 dingen die je moet weten voordat je een pilates studio inloopt

De eerste keer dat je een pilates studio in Amsterdam inloopt kan een beetje intimiderend zijn. Om de een of andere reden lijken pilates lessen moeilijk. Maar niet is minder waar. Althans het is niet makkelijk, maar het biedt tal van voordelen voor je lichaam, ongeacht je huidige fitness level. Je verbetert namelijk ook je houding, concentreert je op lichamelijke toning, en krijgt een geweldig uithoudingsvermogen. Of je nu op de mat ligt, of op de machine zit. 

Wat is pilates eigenlijk?

Pilates is een vorm van low impact training die tot doel heeft je spieren te versterken, en tegelijkertijd je houding en flexibiliteit te verbeteren. Pilates bewegingen zijn meestal gericht op de core spieren, hoewel de oefeningen ook aan andere delen van je lichaam werken. Je kunt pilates doen met of zonder uitrusting. Het maakt niet uit hoe je pilates beoefent, het gaat om het uitvoeren van langzame en nauwkeurige bewegingen terwijl je je ademhaling controleert.

#1 – Er zijn twee soorten pilates studio

Er zijn pilates klasjes die alleen met een mat werken en wat kleine gewichten. Andere doen de oefeningen met behulp van speciale pilates apparaten. De mat is wat dikker dan een normale yoga mat. De mat moet de drukpunten namelijk zo goed mogelijk dempen. De pilates apparaten heten een reformer. Het bestaat uit een stationair zit- en liggedeelte welke met allerlei koorden, veren, katrollen en banden extra weerstand moet bieden tijden de pilates oefeningen. 

Beide opties richten zich op het basis concept van controle. Dat is wezenlijk anders dan simpelweg oefeningen eindeloos herhalen om je spieren te trainen. Bij de reguliere pilates bestaat de weerstand uit je eigen gewicht en de zwaartekracht. In het geval van de reformer is er een extra weerstand van de veren en banden. Het uiteindelijke doel is het isoleren van de juiste spiergroepen en die gecontroleerd te trainen. Je neemt de tijd voor een enkele oefening, je concentreert je op de beweging en je ademhaling. Zo behoud jij volledige controle. 

#2 – Spierpijn is gegarandeerd

Hoewel je misschien geen intensieve oefeningen uitvoert zoals squat jumps, of zware gewichten heft, kunnen de meeste routines in de pilates studio behoorlijk intens zijn. Neem bijvoorbeeld de kenmerkende pilates 100. Dat is een core beweging waarbij je kleine bewegingen maakt van minder dan twee centimeter. Toch zal het ervoor zorgen dat je buikspieren branden. Van een goede instructeur krijg je aanwijzingen om elke beweging op de juiste manier uit te voeren. Hoe beter je de pilates oefening uitvoert, hoe minder last je hebt van spierpijn. 

pilates in een pilates studio

Omdat pilates zich richt op oefeningen met kleine bewegingen, of soms geen enkele, lijkt het heel licht. Omdat je voor langere tijd een bepaalde houding moet vasthouden, vergt het toch een hoop spierkracht. En dat zal je de dag erna zeker voelen. Vooral als je net begint bij de pilates studio. Na verloop van tijd went je lichaam aan de bewegingen en heeft zelf meer kracht. De spierpijn zal dan afnemen. 

#3 – Vergeet je sokken niet

Iedere pilates studio zal zo zijn eigen regels hebben op het gebied van kleding. Natuurlijk ben je vrij in je keuze, maar het wordt aangeraden deze adviezen op te volgen. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden strakke sportkleding te dragen. Dan kan de instructeur goed jouw beweging zien en waar nodig bijsturen. 

Sommige mensen beoefenen pilates op blote voeten. Maar dat is niet echt comfortabel, zeker niet als je oefeningen op de reformer uitvoert in de pilates studio. De voetzolen kunnen snel pijn gaan doen. Als je schoenen draagt mis je flexibiliteit, dus sokken zijn het handigst. Het moeten wel sokken zijn die enige weerstand kunnen bieden, dus niet van die hele dunne. 

#4 – Je leert een nieuwe taal

Elk type training, van zumba tot cross fit heeft zijn eigen terminologie. Pilates is niet anders. Het engelse woord ‘powerhouse’ verwijst bijvoorbeeld naar de core spieren in het midden van je lichaam. Vanuit deze spieren komt de meeste kracht om de pilates oefeningen gecontroleerd uit te voeren. ‘Peel through your spine’ betekent bijvoorbeeld dat je de wervels in je rug één voor één moet bewegen. Het klinkt moeilijker dan het is. 

Ook als je niet direct weet wat iets betekent, kan je het vaak begrijpen door naar andere in de klas te kijken. Stel je in het begin dan ook midden in de pilates studio op. Zo kan je handig afkijken bij de anderen totdat je de begrippen onder de knie hebt.

Katrina Brewer